Izoflawony sojowe
Izoflawony sojowe – co to jest?
Amerykański National Cancer Institute definiuje izoflawony sojowe następująco:
“Suplement diety wyizolowany z soi, zawierający izoflawony fitoestrogenowe. Chociaż mechanizm działania nie jest jasny, izoflawony sojowe naśladują działanie estrogenu, które jest regulowane przez receptory estrogenowe. Ponadto, ten związek również moduluje metabolizm estrogenu. W rezultacie wykazano, że izoflawony sojowe zmniejszają proliferację komórek nowotworowych i indukują apoptozę komórek nowotworowych, a także są zdolne do regulowania równowagi hormonalnej i zmniejszania ryzyka raka piersi, chorób serca i osteoporozy.”
Pozytywny wpływ izoflawonów na zdrowie kobiet w okresie menopauzy
Poznaj rezultaty badań naukowych, które wskazują jak działają izoflawony i jaki wywierają wpływ na nasz organizm.
Zmniejszenie częstotliwości i nasilenia uderzeń gorąca
„Suplementy izoflawony sojowe, otrzymywane przez ekstrakcję lub syntezę chemiczną, są znacząco bardziej skuteczne niż placebo w zmniejszaniu częstotliwości i nasilenia uderzeń gorąca.”
Badanie: Taku K, Melby MK, Kronenberg F, Kurzer MS, Messina M. Extracted or synthesized soybean isoflavones reduce menopausal hot flash frequency and severity: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Menopause. 2012 Jul;19(7):776-90. doi: 10.1097/gme.0b013e3182410159. PMID: 22433977.
Łagodzenie objawów somatycznych i psychologicznych menopauzy
„Izoflawony sojowe poprawiają wynik MRS (Menopause Rating Scale – Skala Oceny Menopauzy) zarówno u kobiet w okresie okołomenopauzalnym, jak i pomenopauzalnym. Ponieważ są najbardziej skuteczne w łagodzeniu objawów somatycznych i psychologicznych, ich stosowanie może być korzystne w okresie okołomenopauzalnym.”
Badanie: Ahsan M, Mallick AK. The Effect of Soy Isoflavones on the Menopause Rating Scale Scoring in Perimenopausal and Postmenopausal Women: A Pilot Study. J Clin Diagn Res. 2017 Sep;11(9):FC13-FC16. doi: 10.7860/JCDR/2017/26034.10654. Epub 2017 Sep 1. PMID: 29207728; PMCID: PMC5713750.
Mniej uderzeń gorąca
„Fitoestrogeny wydają się zmniejszać częstotliwość uderzeń gorąca u kobiet w okresie menopauzy, bez poważnych skutków ubocznych.”
Badanie: Chen MN, Lin CC, Liu CF. Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review. Climacteric. 2015 Apr;18(2):260-9. doi: 10.3109/13697137.2014.966241. Epub 2014 Dec 1. PMID: 25263312; PMCID: PMC4389700.
Mniejsze ryzyko chorób przewlekłych
„Soja i jej izoflawony są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych.”
Badanie: Barnes S, Boersma B, Patel R, Kirk M, Darley-Usmar VM, Kim H, Xu J. Isoflavonoids and chronic disease: mechanisms of action. Biofactors. 2000;12(1-4):209-15. doi: 10.1002/biof.5520120133. PMID: 11216488.
Działanie antyoksydacyjne – ochrona przed nowotworami
„Suplementacja izoflawonami soi zmniejsza poziomy oksydacyjnych uszkodzeń DNA u ludzi i może to być mechanizm stojący za przeciwnowotworowymi efektami izoflawonów soi”
Badanie: Djuric Z, Chen G, Doerge DR, Heilbrun LK, Kucuk O. Effect of soy isoflavone supplementation on markers of oxidative stress in men and women. Cancer Lett. 2001 Oct 22;172(1):1-6. doi: 10.1016/s0304-3835(01)00627-9. PMID: 11595123.
Działanie antyoksydacyjne zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów
„Spożywanie soi zawierającej naturalnie występujące ilości fitoestrogenów izoflawonowych zmniejszyło peroksydację lipidów in vivo i zwiększyło odporność LDL na utlenianie. To działanie przeciwutleniające może być istotne w odniesieniu do ryzyka miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych w ogóle i raka.”
Badanie: Wiseman H, O’Reilly JD, Adlercreutz H, Mallet AI, Bowey EA, Rowland IR, Sanders TA. Isoflavone phytoestrogens consumed in soy decrease F(2)-isoprostane concentrations and increase resistance of low-density lipoprotein to oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 2000 Aug;72(2):395-400. doi: 10.1093/ajcn/72.2.395. PMID: 10919933.
Mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i osteoporozy
„Włączenie do diety pełnych produktów sojowych zawierających 60 mg/dzień izoflawonów prowadzi do znaczących poziomów fitoestrogenów w surowicy krwi oraz zmniejszenia kilku kluczowych klinicznych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) i osteoporozy u zdrowych kobiet po menopauzie.”
Badanie: Scheiber MD, Liu JH, Subbiah MT, Rebar RW, Setchell KD. Dietary inclusion of whole soy foods results in significant reductions in clinical risk factors for osteoporosis and cardiovascular disease in normal postmenopausal women. Menopause. 2001 Sep-Oct;8(5):384-92. doi: 10.1097/00042192-200109000-00015. PMID: 11528367.
Poprawa funkcji poznawczych
„Wyniki sugerują, że główna poprawa po 6 tygodniach suplementacji soją nastąpiła w funkcjonowaniu płata czołowego. Znaczące poprawy w tych samych trzech miarach funkcji płata czołowego zostały wcześniej stwierdzone po 12 tygodniach suplementacji soją u kobiet po menopauzie. Wpływ soi na pamięć wydaje się mniej wyraźny.”
Badanie: File SE, Hartley DE, Elsabagh S, Duffy R, Wiseman H. Cognitive improvement after 6 weeks of soy supplements in postmenopausal women is limited to frontal lobe function. Menopause. 2005 Mar;12(2):193-201. doi: 10.1097/00042192-200512020-00014. PMID: 15772567.
Poprawa jakości skóry
„Nasze dane pokazują, że stosowanie skoncentrowanego, bogatego w izoflawony ekstraktu sojowego przez sześć kolejnych miesięcy spowodowało znaczące zwiększenie grubości nabłonka, liczby włókien elastycznych i kolagenowych, a także naczyń krwionośnych.”
Badanie: Accorsi-Neto A, Haidar M, Simões R, Simões M, Soares J Jr, Baracat E. Effects of isoflavones on the skin of postmenopausal women: a pilot study. Clinics (Sao Paulo). 2009;64(6):505-10. doi: 10.1590/s1807-59322009000600004. PMID: 19578653; PMCID: PMC2705153.
Wspierają szczupłą sylwetkę
„Nasze wyniki sugerują, że dorośli Chińczycy z wyższym spożyciem SI (izoflawonów) w diecie mogą być mniej skłonni do otyłości, szczególnie w przypadku kobiet po menopauzie.”
Badanie: Zhu J, Zhao Q, Qiu Y, Zhang Y, Cui S, Yu Y, Chen B, Zhu M, Wang N, Liu X, Jiang Y, Xu W, Zhao G. Soy Isoflavones Intake and Obesity in Chinese Adults: A Cross-Sectional Study in Shanghai, China. Nutrients. 2021 Aug 6;13(8):2715. doi: 10.3390/nu13082715. PMID: 34444874; PMCID: PMC8399780.
„Dieta, ćwiczenia fizyczne i codzienne doustne przyjmowanie ekstraktu izoflawonów sojowych (…) zawierającego 200 mg Glycine max, co odpowiadało 80 mg izoflawonów mają korzystny wpływ na poziom leptyny, adiponektyny i TNF-α w surowicy u zdrowych otyłych kobiet po menopauzie po 6 miesiącach leczenia.”
Badanie: Llaneza P, González C, Fernandez-Iñarrea J, Alonso A, Diaz F, Arnott I, Ferrer-Barriendos J. Soy isoflavones, diet and physical exercise modify serum cytokines in healthy obese postmenopausal women. Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):245-50. doi: 10.1016/j.phymed.2010.07.011. Epub 2010 Aug 21. PMID: 20732799.
„Badanie wykazało, że izoflawony sojowe mogą znacząco obniżyć poziom TG (triglicerydy), LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości), TC (całkowity cholesterol), WC (obwód talii) i HC (obwód bioder) u pacjentów z NAFLD”
Badanie: Neshatbini Tehrani, A., Hatami, B., Daftari, G. et al. The effect of soy isoflavones supplementation on metabolic status in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized placebo controlled clinical trial. BMC Public Health 24, 1362 (2024). doi: 10.1186/s12889-024-18812-3
Bezpieczeństwo
Izoflawony to jeden z lepiej przebadanych składników o rzadko spotykanych skutkach ubocznych. Badania nie wykazały negatywnego wpływu tak na hormony tarczycy, endometrium, jak i tkankę gruczołową piersi, co potwierdzone zostało w oficjalnym stanowisku EFSA (Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności.
To główne powody, dla których w FitoHarmony jednym z głównych składników są izoflawony sojowe, będące cennym i naturalnym wsparciem dla kobiet w okresie menopauzy.