Składniki FitoHarmony
Nasze starannie opracowane połączenie izoflawonów, lignanów oraz kluczowych witamin i minerałów zostało stworzone, by kompleksowo wspierać Twoje zdrowie i dobre samopoczucie, abyś mogła cieszyć się pełnią życia.
Nasze składniki są pozyskiwane ze starannie wyselekcjonowanych źródeł i poddawane rygorystycznej kontroli jakości, gwarantującej ich skuteczność i bezpieczeństwo. FitoHarmony to Twój niezawodny partner w drodze do naturalnego balansu i witalności podczas menopauzy.
Ciesz się kobiecością bez pauzy i wybierz FitoHarmony!
Izoflawony sojowe
Izoflawony sojowe – co to jest?
Amerykański National Cancer Institute definiuje izoflawony sojowe następująco:
“Suplement diety wyizolowany z soi, zawierający izoflawony fitoestrogenowe. Chociaż mechanizm działania nie jest jasny, izoflawony sojowe naśladują działanie estrogenu, które jest regulowane przez receptory estrogenowe. Ponadto, ten związek również moduluje metabolizm estrogenu. W rezultacie wykazano, że izoflawony sojowe zmniejszają proliferację komórek nowotworowych i indukują apoptozę komórek nowotworowych, a także są zdolne do regulowania równowagi hormonalnej i zmniejszania ryzyka raka piersi, chorób serca i osteoporozy.”
Pozytywny wpływ izoflawonów na zdrowie kobiet w okresie menopauzy
Poznaj rezultaty badań naukowych, które wskazują jak działają izoflawony i jaki wywierają wpływ na nasz organizm.
Zmniejszenie częstotliwości i nasilenia uderzeń gorąca
„Suplementy izoflawony sojowe, otrzymywane przez ekstrakcję lub syntezę chemiczną, są znacząco bardziej skuteczne niż placebo w zmniejszaniu częstotliwości i nasilenia uderzeń gorąca.”
Badanie: Taku K, Melby MK, Kronenberg F, Kurzer MS, Messina M. Extracted or synthesized soybean isoflavones reduce menopausal hot flash frequency and severity: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Menopause. 2012 Jul;19(7):776-90. doi: 10.1097/gme.0b013e3182410159. PMID: 22433977.
Łagodzenie objawów somatycznych i psychologicznych menopauzy
„Izoflawony sojowe poprawiają wynik MRS (Menopause Rating Scale – Skala Oceny Menopauzy) zarówno u kobiet w okresie okołomenopauzalnym, jak i pomenopauzalnym. Ponieważ są najbardziej skuteczne w łagodzeniu objawów somatycznych i psychologicznych, ich stosowanie może być korzystne w okresie okołomenopauzalnym.”
Badanie: Ahsan M, Mallick AK. The Effect of Soy Isoflavones on the Menopause Rating Scale Scoring in Perimenopausal and Postmenopausal Women: A Pilot Study. J Clin Diagn Res. 2017 Sep;11(9):FC13-FC16. doi: 10.7860/JCDR/2017/26034.10654. Epub 2017 Sep 1. PMID: 29207728; PMCID: PMC5713750.
Mniej uderzeń gorąca
„Fitoestrogeny wydają się zmniejszać częstotliwość uderzeń gorąca u kobiet w okresie menopauzy, bez poważnych skutków ubocznych.”
Badanie: Chen MN, Lin CC, Liu CF. Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review. Climacteric. 2015 Apr;18(2):260-9. doi: 10.3109/13697137.2014.966241. Epub 2014 Dec 1. PMID: 25263312; PMCID: PMC4389700.
Mniejsze ryzyko chorób przewlekłych
„Soja i jej izoflawony są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych.”
Badanie: Barnes S, Boersma B, Patel R, Kirk M, Darley-Usmar VM, Kim H, Xu J. Isoflavonoids and chronic disease: mechanisms of action. Biofactors. 2000;12(1-4):209-15. doi: 10.1002/biof.5520120133. PMID: 11216488.
Działanie antyoksydacyjne – ochrona przed nowotworami
„Suplementacja izoflawonami soi zmniejsza poziomy oksydacyjnych uszkodzeń DNA u ludzi i może to być mechanizm stojący za przeciwnowotworowymi efektami izoflawonów soi”
Badanie: Djuric Z, Chen G, Doerge DR, Heilbrun LK, Kucuk O. Effect of soy isoflavone supplementation on markers of oxidative stress in men and women. Cancer Lett. 2001 Oct 22;172(1):1-6. doi: 10.1016/s0304-3835(01)00627-9. PMID: 11595123.
Działanie antyoksydacyjne zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów
„Spożywanie soi zawierającej naturalnie występujące ilości fitoestrogenów izoflawonowych zmniejszyło peroksydację lipidów in vivo i zwiększyło odporność LDL na utlenianie. To działanie przeciwutleniające może być istotne w odniesieniu do ryzyka miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych w ogóle i raka.”
Badanie: Wiseman H, O’Reilly JD, Adlercreutz H, Mallet AI, Bowey EA, Rowland IR, Sanders TA. Isoflavone phytoestrogens consumed in soy decrease F(2)-isoprostane concentrations and increase resistance of low-density lipoprotein to oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 2000 Aug;72(2):395-400. doi: 10.1093/ajcn/72.2.395. PMID: 10919933.
Mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i osteoporozy
„Włączenie do diety pełnych produktów sojowych zawierających 60 mg/dzień izoflawonów prowadzi do znaczących poziomów fitoestrogenów w surowicy krwi oraz zmniejszenia kilku kluczowych klinicznych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) i osteoporozy u zdrowych kobiet po menopauzie.”
Badanie: Scheiber MD, Liu JH, Subbiah MT, Rebar RW, Setchell KD. Dietary inclusion of whole soy foods results in significant reductions in clinical risk factors for osteoporosis and cardiovascular disease in normal postmenopausal women. Menopause. 2001 Sep-Oct;8(5):384-92. doi: 10.1097/00042192-200109000-00015. PMID: 11528367.
Poprawa funkcji poznawczych
„Wyniki sugerują, że główna poprawa po 6 tygodniach suplementacji soją nastąpiła w funkcjonowaniu płata czołowego. Znaczące poprawy w tych samych trzech miarach funkcji płata czołowego zostały wcześniej stwierdzone po 12 tygodniach suplementacji soją u kobiet po menopauzie. Wpływ soi na pamięć wydaje się mniej wyraźny.”
Badanie: File SE, Hartley DE, Elsabagh S, Duffy R, Wiseman H. Cognitive improvement after 6 weeks of soy supplements in postmenopausal women is limited to frontal lobe function. Menopause. 2005 Mar;12(2):193-201. doi: 10.1097/00042192-200512020-00014. PMID: 15772567.
Poprawa jakości skóry
„Nasze dane pokazują, że stosowanie skoncentrowanego, bogatego w izoflawony ekstraktu sojowego przez sześć kolejnych miesięcy spowodowało znaczące zwiększenie grubości nabłonka, liczby włókien elastycznych i kolagenowych, a także naczyń krwionośnych.”
Badanie: Accorsi-Neto A, Haidar M, Simões R, Simões M, Soares J Jr, Baracat E. Effects of isoflavones on the skin of postmenopausal women: a pilot study. Clinics (Sao Paulo). 2009;64(6):505-10. doi: 10.1590/s1807-59322009000600004. PMID: 19578653; PMCID: PMC2705153.
Wspierają szczupłą sylwetkę
„Nasze wyniki sugerują, że dorośli Chińczycy z wyższym spożyciem SI (izoflawonów) w diecie mogą być mniej skłonni do otyłości, szczególnie w przypadku kobiet po menopauzie.”
Badanie: Zhu J, Zhao Q, Qiu Y, Zhang Y, Cui S, Yu Y, Chen B, Zhu M, Wang N, Liu X, Jiang Y, Xu W, Zhao G. Soy Isoflavones Intake and Obesity in Chinese Adults: A Cross-Sectional Study in Shanghai, China. Nutrients. 2021 Aug 6;13(8):2715. doi: 10.3390/nu13082715. PMID: 34444874; PMCID: PMC8399780.
„Dieta, ćwiczenia fizyczne i codzienne doustne przyjmowanie ekstraktu izoflawonów sojowych (…) zawierającego 200 mg Glycine max, co odpowiadało 80 mg izoflawonów mają korzystny wpływ na poziom leptyny, adiponektyny i TNF-α w surowicy u zdrowych otyłych kobiet po menopauzie po 6 miesiącach leczenia.”
Badanie: Llaneza P, González C, Fernandez-Iñarrea J, Alonso A, Diaz F, Arnott I, Ferrer-Barriendos J. Soy isoflavones, diet and physical exercise modify serum cytokines in healthy obese postmenopausal women. Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):245-50. doi: 10.1016/j.phymed.2010.07.011. Epub 2010 Aug 21. PMID: 20732799.
„Badanie wykazało, że izoflawony sojowe mogą znacząco obniżyć poziom TG (triglicerydy), LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości), TC (całkowity cholesterol), WC (obwód talii) i HC (obwód bioder) u pacjentów z NAFLD”
Badanie: Neshatbini Tehrani, A., Hatami, B., Daftari, G. et al. The effect of soy isoflavones supplementation on metabolic status in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized placebo controlled clinical trial. BMC Public Health 24, 1362 (2024). doi: 10.1186/s12889-024-18812-3
Bezpieczeństwo
Izoflawony to jeden z lepiej przebadanych składników o rzadko spotykanych skutkach ubocznych. Badania nie wykazały negatywnego wpływu tak na hormony tarczycy, endometrium, jak i tkankę gruczołową piersi, co potwierdzone zostało w oficjalnym stanowisku EFSA (Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności.
To główne powody, dla których w FitoHarmony jednym z głównych składników są izoflawony sojowe, będące cennym i naturalnym wsparciem dla kobiet w okresie menopauzy.
Izoflawony z czerwonej koniczyny
Czerwona koniczyna i jej aktywne substancje
National Cancer Institute definiuje czerwoną koniczynę w następujący sposób: “Trifolium pratense. Roślina z kwiatami, która była używana w niektórych kulturach do leczenia pewnych problemów zdrowotnych. Jest badana pod kątem łagodzenia objawów menopauzy i może mieć działanie przeciwnowotworowe. Nazywana również koniczyną czerwoną, Trifolium pratense i koniczyną łąkową.”
W badaniach znajdziemy m.in. dowody na jej skuteczność w łagodzeniu objawów menopauzalnych. Warto podkreślić także jej tradycyjne zastosowanie w tym celu i świadectwa użytkowniczek, które odczuły ulgę w dolegliwościach po jej zastosowaniu.
Poniżej znajdziecie badania na jej temat:
Mniej dolegliwości menopauzalnych, lepsza cytologia i poprawa profilu lipidowego
„W porównaniu z placebo, suplementacja izoflawonami z czerwonej koniczyny u kobiet po menopauzie znacząco zmniejszyła objawy menopauzy i miała pozytywny wpływ na cytologię pochwy oraz poziomy trójglicerydów.”
Badanie: Hidalgo LA, Chedraui PA, Morocho N, Ross S, San Miguel G. The effect of red clover isoflavones on menopausal symptoms, lipids and vaginal cytology in menopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Gynecol Endocrinol. 2005 Nov;21(5):257-64. doi: 10.1080/09513590500361192. PMID: 16373244.
Mniej objawów naczynioruchowych (uderzeń gorąca, nocnych potów) i mniejsze nasilenie ogólnych objawów menopauzy
„Suplementacja izoflawonami z czerwonej koniczyny była bardziej skuteczna niż placebo w redukcji dziennej częstotliwości objawów naczynioruchowych oraz ogólnego nasilenia objawów menopauzy u kobiet po menopauzie.”
Badanie: Lipovac M, Chedraui P, Gruenhut C, Gocan A, Kurz C, Neuber B, Imhof M. The effect of red clover isoflavone supplementation over vasomotor and menopausal symptoms in postmenopausal women. Gynecol Endocrinol. 2012 Mar;28(3):203-7. doi: 10.3109/09513590.2011.593671. Epub 2011 Aug 26. PMID: 21870906.
Silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym i antynowotworowym
„Nasze odkrycia ujawniły, że składniki czerwonej koniczyny wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Ponadto, wywierają korzystny wpływ na funkcje układu sercowo-naczyniowego i łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo, te związki mogą regulować poziom glukozy we krwi i markery lipidowe. Wpływ zioła badano również na różne tkanki, w tym endometrium, piersi, skórę i układ rozrodczy. W najnowszych badaniach zgłoszono przeciwnowotworowe działanie ekstraktu z koniczyny (Trifolium) podawanego wraz ze standardowymi lekami w różnych rodzajach nowotworów.”
Badanie: Mohsen A, Fatemeh K, Leila N, Mona P, Mohammad Z, Mozafar K. Pharmacological and therapeutic properties of the Red Clover (Trifolium pratense L.): an overview of the new finding. J Tradit Chin Med. 2021 Aug;41(4):642-649. doi: 10.19852/j.cnki.jtcm.20210324.001. PMID: 34392659.
Obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego
„Wyniki sugerują, że ekstrakt z czerwonej koniczyny jest skuteczny w obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu; jednak zmiany w poziomach HDL-C, LDL-C i trójglicerydów nie są tak wyraźne. Potencjalnie oznacza to, że kobiety przyjmujące Trifolium pratense (czerwoną koniczynę) na objawy menopauzy mogą uzyskać dodatkowe korzyści z specyficznego działania rośliny, które koryguje nieprawidłowe poziomy cholesterolu. Potrzebne są dodatkowe badania, aby ocenić jej wpływ na kobiety po menopauzie”.
Badanie: Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women-A systematic review and meta-analysis. Maturitas. 2020 Feb;132:7-16. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.11.001. Epub 2019 Nov 10. PMID: 31883666.
Podsumowanie
Koniczyna może być cennym uzupełnieniem zbilansowanej diety, dostarczając organizmowi izoflawonów o aktywności przypominającej działanie estrogenów. W połączeniu ze zdrowym stylem życia, aktywnością fizyczną i dbałością o dobre samopoczucie, koniczyna czerwona może stać się sprzymierzeńcem każdej kobiety w okresie menopauzy, oferując naturalne i łagodne wsparcie na tym etapie życia.
Lignany lniane
Czym są lignane lniane?
National Cancer Institute definiuje lignany lniane następująco:
„Grupa bioaktywnych polifenolowych fitoestrogenów pochodzących z nasion lnu (Linum usitatissimum) o potencjalnych właściwościach przeciwutleniających i chemioprewencyjnych. Lignany lniane składają się głównie z diglikozydu secoisolariciresinolu (SDG), isolariciresinolu, matairezinolu, pinoresinolu i lariciresinolu. SDG jest przekształcany przez mikroflorę jelitową w bliższej części jelita grubego do enterolignanów enterolaktonu (EL) i enterodiolu (ED). EL i ED wykazują zarówno słabe działanie estrogenne, jak i antyestrogenne, w zależności od tkanki. Efekty antyestrogenne w tkankach rozrodczych mogą pomóc zmniejszyć ryzyko nowotworów związanych z hormonami, podczas gdy efekty estrogenne w kościach mogą pomóc w utrzymaniu gęstości kości. Nasiona lnu są najbogatszym źródłem lignanów w diecie.”
Dobroczynne działanie lignanów
Len od wieków jest cenionym składnikiem diety ze względu na swoje liczne terapeutyczne właściwości. Obecnie wiemy, że włączenie go do diety wspiera także kobiety w okresie menopauzy. Liczne badania wzięły go pod lupę i o to jak lignany lniane wspierają nasze zdrowie w tym szczególnym czasie.
Mniejsze ryzyko hormonozależnych nowotworów piersi
„Wysokie spożycie lignanów roślinnych w diecie oraz wysokie narażenie na enterolignany były związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia poporodowego raka piersi (z receptorami estrogenowymi) ER- i (receptorami progesteron owymi) PR -pozytywnego w populacji zachodniej, która nie spożywa diety bogatej w soję.”
Badanie: Touillaud MS, Thiébaut AC, Fournier A, Niravong M, Boutron-Ruault MC, Clavel-Chapelon F. Dietary lignan intake and postmenopausal breast cancer risk by estrogen and progesterone receptor status. J Natl Cancer Inst. 2007 Mar 21;99(6):475-86. doi: 10.1093/jnci/djk096. PMID: 17374837; PMCID: PMC2292813.
Mniejsze ryzyko nowotwór endometrium (błony śluzowej macicy)
„Spożycie izoflawonów było odwrotnie związane z ryzykiem wystąpienia raka endometrium. Zależności te były nieco silniejsze u kobiet po menopauzie (dla izoflawonów i lignanów).”
Badanie: Horn-Ross PL, John EM, Canchola AJ, Stewart SL, Lee MM. Phytoestrogen intake and endometrial cancer risk. J Natl Cancer Inst. 2003 Aug 6;95(15):1158-64. doi: 10.1093/jnci/djg015. Erratum in: J Natl Cancer Inst. 2006 Oct 18;98(20):1501. PMID: 12902445.
Działanie przeciwzapalne i łagodzące objawy menopauzy
„Wiadomo, że lignany wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, wraz z aktywnością w szlakach zależnych od receptorów estrogenowych. Lignany mogą mieć potencjał terapeutyczny w objawach pomenopauzalnych, w tym chorobach sercowo-naczyniowych, osteoporozie i zaburzeniach psychicznych. Ponadto, skuteczność przeciwnowotworowa lignanów została wykazana w różnych liniach komórek nowotworowych, w tym w hormonozależnym raku piersi i raku prostaty, a także w raku jelita grubego. „
Badanie: Jang WY, Kim MY, Cho JY. Antioxidant, Anti-Inflammatory, Anti-Menopausal, and Anti-Cancer Effects of Lignans and Their Metabolites. Int J Mol Sci. 2022 Dec 7;23(24):15482. doi: 10.3390/ijms232415482. PMID: 36555124; PMCID: PMC9778916.
Zmniejszenie objawów menopauzalnych i poprawa jakości życia
„Celem tego badania była analiza wpływu siemienia lnianego na objawy menopauzy i jakość życia w okresie menopauzy. Badanie empiryczne przeprowadzono w przyszpitalnej poradni ginekologiczno-położniczej uniwersyteckiego szpitala i objęło 140 kobiet w okresie menopauzy, które podzielono na 4 grupy. U kobiet stosujących siemię lniane przez 3 miesiące zaobserwowano zmniejszenie objawów menopauzalnych i poprawę jakości życia.”
Badanie: Cetisli NE, Saruhan A, Kivcak B. The effects of flaxseed on menopausal symptoms and quality of life. Holist Nurs Pract. 2015 May-Jun;29(3):151-7. doi: 10.1097/HNP.0000000000000085. PMID: 25882265.
Magnez
Pierwiastek życia
Magnez, często nazywany „pierwiastkiem życia”, odgrywa kluczową rolę w prawie 300 procesach biochemicznych w naszym organizmie . Od wsparcia układu nerwowego po wzmocnienie kości – jego znaczenie jest nie do przecenienia.
FitoHarmony – źródło magnezu
FitoHarmony jest źródełm magnezu, którego odpowiednia podaż w diecie ma ogromne znaczenie, ponieważ magnez:
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek
Dlaczego wybraliśmy cytrynian magnezu jako składnik FitoHarmony
Nie wszystkie postacie magnezu są sobie równe. Cytrynian magnezu wyróżnia się jako jedna z najlepiej przyswajalnych form tego minerału i dlatego to właśnie tą jego postać wybraliśmy jako składnik FitoHarmony. Dzięki wysokiej rozpuszczalności w wodzie, organizm łatwo go absorbuje, co przekłada się na efektywne uzupełnienie ewentualnych niedoborów.
“To badanie potwierdza wyniki wcześniejszych badań, wykazujące wyższą biodostępność organicznego związku magnezu – cytrynianu magnezu – w porównaniu do tlenku magnezu. Można wyciągnąć wniosek, że cytrynian magnezu, podobnie jak inne organiczne związki magnezu, może być bardziej odpowiedni niż tlenek magnezu do optymalizacji spożycia magnezu w diecie.”
Badanie: Kappeler, D., Heimbeck, I., Herpich, C. et al. Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study. BMC Nutr 3, 7 (2017). doi: 10.1186/s40795-016-0121-3
Dieta i suplementacja – skąd brać magnez
Ważne jest dostarczanie organizmowi optymalnej ilości tego pierwiastka. Nasz produkt zawiera bezpieczną dawkę magnezu, idealną do codziennego uzupełniania diety, chroniąc jednocześnie przed jego nadmierną ilością w naszym organizmie. Pamiętaj też, że magnez wchłania się lepiej, gdy jest przyjmowany w niskich dawkach, ale regularnie.
Witamina E
Witamina młodości – silny antyoksydant
Witamina E, często nazywana „witaminą młodości”, jest kluczowym składnikiem odżywczym o szerokim spektrum działania na ludzki organizm. Jej rola w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia jest nie do przecenienia, a badania naukowe nieustannie odkrywają nowe aspekty jej dobroczynnego wpływu. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy E jest jej działanie antyoksydacyjne. Jako silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Proces ten ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia.
Witamina E, a menopauza
W kontekście problemów okołomenopauzalnych możemy natrafić na wiele różnych badań, które podkreślają znaczenie witaminy E:
Witamina E – wpływa na uderzenia gorąca, poziom lipidów i śluzówkę pochwy
“Witamina E wpływa na uderzenia gorąca po menopauzie, modulację naczyniową, poziom profilu lipidowego osocza i zmiany pochwowe. W porównaniu z witaminą E, podawanie estrogenu prowadzi do lepszych efektów klinicznych. Niemniej jednak, witamina E może służyć jako dodatek do terapii hormonalnej i jej alternatywa u kobiet z przeciwwskazaniami do estrogenów.”
Badanie: Feduniw S, Korczyńska L, Górski K, Zgliczyńska M, Bączkowska M, Byrczak M, Kociuba J, Ali M, Ciebiera M. The Effect of Vitamin E Supplementation in Postmenopausal Women-A Systematic Review. Nutrients. 2022 Dec 29;15(1):160. doi: 10.3390/nu15010160. PMID: 36615817; PMCID: PMC9824658.
“Witamina E jest cenną pomocą w leczeniu pacjentek w okresie menopauzy, u których estrogeny są przeciwwskazane.”
Badanie: FINKLER, R. S. (1949). The effect of vitamin e in the menopause. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 9(1), 89–94. doi: 10.1210/jcem-9-1-89
Wsparcie dla skóry
“Najnowsze badania wskazują również na udział stresu oksydacyjnego w patologii chorób skóry o podłożu immunologicznym, takich jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca. Dokonaliśmy przeglądu dostępnych badań klinicznych, które badały rolę suplementacji witaminą E w zapobieganiu i leczeniu atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Dane z tych badań wskazują na pozytywną rolę suplementacji witaminą E w tych chorobach. Jednak ze względu na ograniczenia w projektowaniu badań, potrzebne są dalsze dowody, aby dojść do jednoznacznych wniosków.”
Badanie: Berardesca E, Cameli N. Vitamin E supplementation in inflammatory skin diseases. Dermatologic Therapy. 2021; 34(6):e15160. doi: 10.1111/dth.15160
Wsparcie w leczeniu bezsenności
“To badanie wykazuje potencjał witaminy E jako doskonałej alternatywnej metody leczenia przewlekłej bezsenności, która poprawia jakość snu i zmniejsza stosowanie leków nasennych.”
Badanie: Thongchumnum W, Vallibhakara SA, Sophonsritsuk A, Vallibhakara O. Effect of Vitamin E Supplementation on Chronic Insomnia Disorder in Postmenopausal Women: A Prospective, Double-Blinded Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2023 Feb 27;15(5):1187. doi: 10.3390/nu15051187. PMID: 36904186; PMCID: PMC10005674.
Podsumowanie
Witamina E jest niezbędnym składnikiem diety, którego rola w utrzymaniu zdrowia i witalności jest trudna do przecenienia. Jej wszechstronne działanie – od ochrony serca, przez wsparcie układu odpornościowego, po dbałość o urodę – sprawia, że powinna znaleźć się w codziennej diecie każdego, kto dba o swoje zdrowie.
Witamina K
Odkryj moc witaminy K do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Czy wiesz, jak ważną rolę w Twoim organizmie pełni witamina K? Ten niezwykły składnik odżywczy, często pomijany w codziennej diecie, jest prawdziwym bohaterem wśród witamin. Bez niej nasze ciało nie mogłoby prawidłowo funkcjonować.
Witamina K:
- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
Synergia witamin D i K – duet który powinien być razem
Jedna z kluczowych funkcji witaminy K polega na regulacji procesu krzepnięcia krwi. Bez niej nasz organizm nie byłby w stanie zatrzymać krwawienia w przypadku skaleczenia czy zranienia. Ale to nie wszystko – witamina K odgrywa także istotną rolę w metabolizmie kości. Pomaga w prawidłowym wbudowywaniu wapnia w kości, zwiększając ich gęstość i wytrzymałość. Jednocześnie zapobiega odkładaniu się wapnia w tętnicach, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wraz z witaminą D działają synergistycznie i zwłaszcza, gdy jesteśmy narażone na zwiększoną utratę masy kostnej powinnyśmy zwrócić uwagę na ilośc tych składników w diecie.
„11 badań wykazało, że witamina D działa synergistycznie z witaminą K i odgrywa również istotną rolę w poprawie gojenia złamań kości, niskiej gęstości mineralnej kości (BMD) i zaburzeń układu sercowo-naczyniowego.”
Badanie: Singh V, Jain S, Prakash S, Thakur M. Studies on the Synergistic Interplay of Vitamin D and K for Improving Bone and Cardiovascular Health. Curr Res Nutr Food Sci 2022; 10(3). doi: 10.12944/CRNFSJ.10.3.3
FitoHarmony – menachinon MK-7 by uzupełnić niedobory
FitoHarmony zawiera starannie dobraną dawkę wysokiej jakości witaminy K2 w postaci menachinonu-7 (MK-7). Ta naturalna forma witaminy K2 cechuje się biodostępnością i długim czasem działania w organizmie, zapewniając optymalne wsparcie dla zdrowia kości i układu krążenia.
„Wnioskujemy, że MK-4 obecny w pożywieniu nie przyczynia się do statusu witaminy K, mierzonego poziomem witaminy K w surowicy. Natomiast MK-7 znacząco zwiększa poziom MK-7 w surowicy, a zatem może mieć szczególne znaczenie dla tkanek pozawątrobowych.”
Badanie: Sato T, Schurgers LJ, Uenishi K. Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J. 2012 Nov 12;11:93. doi: 10.1186/1475-2891-11-93. PMID: 23140417; PMCID: PMC3502319.
Zadbaj o siebie i uzupełnij dietę o produkty bogate w witaminę K, aby cieszyć się pełnią zdrowia.
Witamina D3
Fakty o witaminie D
- Niedobór witaminy D jest powszechnym problemem w Polsce, a badania epidemiologiczne wskazują na związek między niskim poziomem witaminy D, a zwiększonym ryzykiem wielu chorób i śmiertelności.
- Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieniowania UVB. W Polsce w okresie od maja do września 15-45 minut dziennie ekspozycji na słońce wystarcza dla utrzymania odpowiedniego poziomu witaminy D. Choć wraz z wiekiem synteza skórna słabnie i wówczas warto wdrożyć suplementację przez cały rok. W miesiącach zimowych suplementacja jest niezbędna bez względu na wiek.
- Zalecane stężenie 25(OH)D we krwi to 30-50 ng/ml i możemy to łatwo sprawdzić wykonując proste badanie krwi.
- Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nowotworów, infekcji, chorób autoimmunologicznych. Suplementacja witaminą D istotnie obniża to ryzyko.
- Cholekalcyferol, czyli witamina D3 jest zalecany jako pierwszy wybór w profilaktyce i leczeniu niedoboru witaminy D
- Zgodnie z polskimi wytycznymi, dla zdrowych kobiet w wieku 19-65 lat (a więc również po 40. roku życia), zalecana profilaktyczna dawka witaminy D to: 800-2000 IU/dobę (20-50 µg/dobę) cholekalcyferolu przez cały rok, jeśli nie jest zapewniona wystarczająca ekspozycja na słońce w okresie od maja do września.
Badanie: Płudowski, Paweł, Beata Kos-Kudła, Mieczysław Walczak, Andrzej Fal, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz, Piotr Sieroszewski, Jarosław Peregud-Pogorzelski, Ryszard Lauterbach, Tomasz Targowski, Andrzej Lewiński, and et al. 2023. „Guidelines for Preventing and Treating Vitamin D Deficiency: A 2023 Update in Poland” Nutrients 15, no. 3: 695. doi: 10.3390/nu15030695
FitoHarmony jest źródłem witaminy D3, która pomaga:
- w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
- w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi
- w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
Mamy też dla Was kilka badań stricte w kontekście menopauzy:
Poprawa zdrowia intymnego
„Przegląd literatury dostarczył cennych spostrzeżeń na temat potencjalnych terapeutycznych efektów witaminy D na różne aspekty zdrowia kobiet, szczególnie związane z objawami pochwy, infekcjami układu moczowo-płciowego, funkcjonowaniem seksualnym i zaburzeniami dna miednicy u kobiet po menopauzie. Chociaż wyniki nie są w pełni jednoznaczne, sugerują one, że suplementacja witaminą D, zarówno miejscowo, jak i doustnie, może przynosić korzyści w łagodzeniu objawów ze strony pochwy, poprawie funkcji seksualnych i potencjalnie zmniejszeniu ryzyka infekcji dróg moczowych.”
Badanie: Hassanein, Mohammed M., Hasniza Zaman Huri, Abduelmula R. Abduelkarem, and Kauser Baig. 2023. „Therapeutic Effects of Vitamin D on Vaginal, Sexual, and Urological Functions in Postmenopausal Women” Nutrients 15, no. 17: 3804. doi:10.3390/nu15173804
Ograniczenie uderzeń gorąca
“Spadki poziomów witaminy D były istotnie związane z uderzeniami gorąca u kobiet po menopauzie, niezależnie od wieku i czasu trwania menopauzy.”
Badanie: Arslanca T, Korkmaz H, Arslanca SB, Pehlivanoglu B, Celikel Ö. The Relationship between Vitamin D and Vasomotor Symptoms During the Postmenopausal Period. Clin Lab. 2020 Jul 1;66(7). doi: 10.7754/Clin.Lab.2019.191116. PMID: 32658424.
Zapobieganie złamaniom i wsparcie w osteoporozie
“Ponieważ badanie to wykazało stosunkowo wysoką częstość występowania niedoboru witaminy D wśród kobiet po menopauzie z podejrzeniem osteoporozy, leczenie niedoboru witaminy D poprzez suplementację jest niezbędne, aby zapobiec złamaniom u osób, u których witamina D z źródeł dietetycznych i ekspozycji na światło słoneczne nie jest wystarczająca. Ponadto, konieczne jest rozważenie suplementacji witaminy D przy rozpoczynaniu leczenia osteoporozy, w szczególności terapii bisfosfonianami.”.
Badanie: Suganthan N, Kumanan T, Kesavan V, Aravinthan M, Rajeshkannan N. Vitamin D status among postmenopausal osteoporotic women: a hospital based cross-sectional study from Northern Sri Lanka. BMC Nutr. 2020 Mar 18;6:15. doi: 10.1186/s40795-020-00341-y. PMID: 32206326; PMCID: PMC7081545.
- „Metaanaliza badań RCT wskazuje, że suplementacja witaminą D i wapniem powoduje znaczne zmniejszenie ryzyka złamań (jakichkolwiek i biodra).”
- „Niewystarczające i deficytowe poziomy 25(OH)D są związane ze zwiększonym ryzykiem zespołu metabolicznego u kobiet po menopauzie, a suplementacja witaminy D znacząco obniża poziom trójglicerydów, insuliny i wartości HOMA-IR”.
Badanie: Pérez-López FR, Chedraui P, Pilz S. Vitamin D supplementation after the menopause. Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism. 2020;11. doi:10.1177/2042018820931291
Podsumowanie
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę D3 u kobiet po menopauzie jest zwiększone, a jej synteza skórna pod wpływem promieni słonecznych – może być mniej wydajna. Dlatego regularna suplementacja w rozsądnych dawkach jest najlepszym sposobem na zapewnienie optymalnego poziomu tej witaminy dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.