Izoflawony to związki naturalnie występujące w soi. Są one przedmiotem wielu badań ze względu na ich potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie dla kobiet w okresie menopauzy. Ze względu na podobieństwo chemiczne do estrogenów, izoflawony mogą wpływać na procesy hormonalne w organizmie. Ich działanie jest związane zarówno z receptorami estrogenowymi, jak i niezależnymi od hormonów mechanizmami, co rodziło pytania o ich bezpieczeństwo, zwłaszcza w kontekście raka piersi, błony śluzowej macicy oraz tarczycy.
Izoflawony są bezpieczne dla zdrowia piersi
Badania obserwacyjne wskazują, że wysokie spożycie soi może zmniejszyć ryzyko raka piersi nawet o 30% w populacjach azjatyckich, pod warunkiem, że spożycie rozpocznie się w dzieciństwie lub adolescencji. Obawy dotyczące potencjalnego stymulowania wzrostu guzów u kobiet z rakiem piersi są bezpodstawne. Dane kliniczne i epidemiologiczne nie potwierdzają negatywnego wpływu izoflawonów na markery ryzyka raka piersi, takie jak gęstość mammograficzna czy proliferację komórek. Przeciwnie, badania wykazują, że spożycie soi po diagnozie raka piersi poprawiało rokowania i zmniejszało ryzyko nawrotu. Badania potwierdzają, że możemy stosować suplementację izoflawonami sojowymi bez obaw o ich negatywny wpływ na zdrowie naszych piersi.
Izoflawony nie wywierają negatywnego wpływu na błonę śluzową macicy
Efekty izoflawonów na błonę śluzową macicy były szeroko badane. Badania interwencyjne wykazały, że nawet przy długotrwałym stosowaniu suplementów izoflawonowych (do 150 mg/dzień przez 5 lat) nie zaobserwowano istotnych zmian w grubości endometrium ani niebezpiecznych zmian histopatologicznych. Oznacza to także, że również bez obaw o zdrowie naszej macicy możemy stosować dietę bogatą w izoflawony.
Nie stwierdzono negatywnego wpływu izoflawonów na funkcjonowanie tarczycy
Podejrzewano, że izoflawony mogą wpływać na funkcję tarczycy poprzez hamowanie aktywności peroksydazy tarczycowej (TPO), co sugeruje możliwość interferencji w syntezę hormonów tarczycy. Mimo to, badania kliniczne z udziałem ponad 900 uczestników nie wykazały klinicznie istotnych zmian w funkcji tarczycy, po spożyciu suplementów zawierających izoflawony. Nie ma zatem naukowych podstaw, by obawiać się izoflawonów w kontekście zdrowia tarczycy.
Podsumowanie i wnioski
Obawy związane z bezpieczeństwem izoflawonów są w dużej mierze bezpodstawne, szczególnie jeśli chodzi o ryzyko rozwoju raka piersi, wpływ na błonę śluzową macicy i funkcję tarczycy. Dane z badań epidemiologicznych oraz interwencyjnych sugerują, że izoflawony mogą być bezpiecznie stosowane przez kobiety w okresie menopauzy. Wiele badań wskazuje na pozytywny wpływ fitohormonów, a izoflawony sojowe to właśnie fitohormony. Badania wskazują na ich prozdrowotny potencjał w zakresie:
- łagodzenia uderzeń gorąca i objawów menopauzy,
- poprawy profilu lipidowego,
- poprawy wrażliwości komórek na insulinę, co może wskazywać na potencjał ochronny przed rozwojem insulinooporności,
- poprawy nastroju,
- poprawy wyglądu dojrzałej skóry – zwiększenie poziomu kolagenu i kwasu hialuronowego w skórze, co przyczynia się do jej lepszego nawilżenia i mniejszej ilości zmarszczek
- pozytywnego oddziaływania na zdrowie kości
- zmniejszenia ilości tłuszczu trzewnego
Więcej o pozytywnym działaniu fitohormonów znajdziesz w artykule: Naturalna moc fitohormonów – Twoje wsparcie w menopauzie
Te pozytywne aspekty zawdzięczamy nie tylko silnym właściwościom przeciwzapalnym fitoestrogenów, ale także ich szczególnej umiejętności oddziaływania na nasze receptory estrogenowe w sposób modulujący jego poziom, co zapewnia poprawę samopoczucia. Jednocześnie okazuje się, że w przeciwieństwie do wielu leków, nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Natura przychodzi nam po raz kolejny z pomocą, także w okresie menopauzy.
Przekonaj się sama jak działa FitoHarmony:
Bibliografia
- Messina M., et al. (2024). The relationship between soy food intake and breast cancer. Forschende Komplementärmedizin / Research in Complementary Medicine (2016) 23 (2): 75–80.
https://doi.org/10.1159/000444735 - EFSA (2015). Risk assessment for peri- and post-menopausal women taking food supplements containing isolated isoflavones. EFSA Journal, 13(10), 4246. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4246